Ulf Peder Olrog

 

Många 45-plusare i vårt avlånga land känner igen Olrog som låtskrivare och gör det med ett igenkännande leende dessutom. Om namnet Olrog inte är bekant behöver man bara börja sjunga på några av hans stora s k »hits«, ur Samling kring Rosenblom: Se Sundbyberg och sedan dö - Du ska göra som Svenssons gör - På en liten smutsig bakgård - Violen från Flen och några till. Då vet man precis.

Olrog slog igenom som låtskrivare 1945 efter att han läst till en fil. mag. vid Uppsala universitet. Fick jobb på Sveriges Radio där han arbetade som producent i flera år och bl a startade Svensktoppen. Han jobbade även med Kar de Mumma och levererade material till hans revyer. Blev god vän med Alf Pröysen och samarbetade även med honom. Låten Tre sniglar är bara ett exempel på detta. Olrog försvenskade den och gjorde en egen tonsättning.

Hans stora intresse var Folkmusik, svenska visor och skillingtryck, vilket ledde till att han tog initiativ till och startade Svenskt visarkiv, som numera är en statlig institution och en härlig källa att ösa ur för alla vis-, folkmusik-, och jazzintresserade.

I början av 1990-talet fick jag för mig att titta lite närmare på några av Rosenbloms visor. Och jag vart plötsligt helt såld på flera av låtarna. På den vägen är det nu.

Den här CD:n är min första alldeles egna skiva efter mer än trettifem år inom teateryrket som skådespelare och sångare på många av Sveriges scener.

Efter många uppmaningar och påstötningar från olika håll har jag äntligen fått möjlighet att även på digital väg dela med mig av min upplevelser och mina tolkningar av några av Olrogs sköna låtar.

Jag vill också här passa på att framhålla hur underbart det är att uppleva den härliga respons och glädje som jag möter när jag är ute i olika sam­manhang och sjunger och spelar Olrogs låtar.

Utöver några av de mest kända har jag även tagit med ett antal mindre kända, som jag också gärna vill lyfta fram.

Plus det jazziga svänget som finns i hans kompositioner.

Inspelningen gjordes s. k. Live under några intensiva och roliga dagar i november månad 2004 i MusiCant Studio i Hässelby.

Nu önskar jag även Er mycket nöje!

Och många sköna stunder med Ulf Peder Olrog

Ingmar Svensson